Choroba nowotworowa każdego roku zbiera ogromne żniwo . Nowotwory złośliwe stanowią drugą przyczynę zgonów w Polsce. Codziennie jesteśmy zarzucani informacjami o produktach mogących powodować rozwój nowotworów. Napisy widnieją na każdej paczce papierosów, słyszymy o szkodliwym działaniu alkoholu, konserwantów i dodatków do żywności, substancji smolistych, czerwonego mięsa czy nawet promieni słonecznych. Żyjemy w świecie pełnym zanieczyszczeń, którymi codziennie oddychamy. Część z nas jest też obciążona genetycznie a obciążenia te można już w dzisiejszych czasach poznać, wykonując odpowiednie badania diagnostyczne. Mimo tej wiedzy, ciągle nie jesteśmy jednak w stanie uchronić się przed nowotworami.
Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko?
Według najnowszych danych aż jednej trzeciej zachorowań na raka możemy zapobiec poprzez modyfikację stylu naszego życia. Doskonale wiemy czego unikać w naszej diecie. Co jednak powinniśmy spożywać aby wspomóc nasz organizm w walce z czyhającą na nas chorobą?
Dieta antyrakowa, tak jak każda zdrowa dieta, powinna opierać się o zalecenia zawarte w piramidzie żywieniowej. W głównej mierze obfitować powinna w produkty pochodzenia roślinnego – warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych. Źródłem węglowodanów złożonych powinny być pełnoziarniste pieczywa, makarony, kasze, brązowy ryż. Zdrowych tłuszczy dostarczać powinny np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado czy orzechy
10 produktów dla zdrowia
Niewiele osób wie, że ogólnie dostępne są także produkty, które posiadają udowodnione działanie antynowotworowe. Poniżej lista dziesięciu najciekawszych, o stosowaniu których warto pomyśleć.
Zielona herbata
Zielona herbata dzięki zawartości polifenoli takich jak między innymi katechiny, ogranicza rozwój naczyń krwionośnych potrzebnych do wzrostu nowotworu i przyspiesza apoptozę czyli programowaną śmierć komórek rakowych. Jest silnym antyoksydantem, najlepiej parzyć ją ok. 10 minut aby uwolniły się jej wszystkie drogocenne właściwości.
Kurkuma
Kurkuma jestprzyprawą znana z kuchni indyjskiej to najsilniejszy, naturalny środek przeciwzapalny, który tak jak zielona herbata ogranicza angiogenezę i stymuluje apoptozę komórek nowotworowych. Aby zwiększyć przyswajalność kurkumy spożywaj ją w połączeniu z czarnym pieprzem i oliwą z oliwek.
Czosnek
Od lat wiadomo, że czosnek to naturalny środek bakteriobójczy. Potrafi on także spowolnić wzrost komórek nowotworowych, a dzięki zawartości związków siarki, osłabia działanie kancerogennych związków powstających między innymi w wyniku grillowania mięsa czy palenia tytoniu.
Imbir
Ta aromatyczna przyprawa szczególnie często używana jest w okresie jesienno-zimowym z uwagi na działanie rozgrzewające i przeciwzapalne. Nie każdy jednak wie, że napar ma właściwości antyoksydacyjne i może łagodzić uboczne skutki chemioterapii takie jak nudności. Dla najlepszego efektu, plasterki imbiru mocz we wrzątku przez ok. 10 do 15 minut.
Pomidory
Pomidory to jedno z najbardziej popularnych warzyw, bogate w potas, witaminę C i zawierające likopen – czerwony barwnik z grupy karotenoidów będący silnym antyutleniaczem. Likopen spowalnia rozwój komórek rakowych i co ciekawe, jest go więcej w przetworzonych produktach pomidorowych niż w świeżych pomidorach.
Owoce
Pyszne owoce takie jak truskawki, jagody, maliny, jeżyny czy żurawina są bogate w kwas elagowy, antocyjanidynę i wspomniane już wcześniej polifenole, dzięki czemu stymulują mechanizm eliminacji substancji kancerogennych, powstrzymują angiogenezę i sprzyjają apoptozie komórek rakowych. Podobne właściwości posiadają owoce cytrusowe, dzięki zawartości cennych flawonoidów. Pamiętaj, że w przypadku tych owoców wartościowa jest także ich skórka. Dodawaj je więc do deserów, owsianek i jogurtów.
Warzywa kapustneW
Brukselka, brokuł, kalafior i kapusta zawierają sulforafan i indolo-3-karbinol – substancje o działaniu odtruwającym, blokującym angiogenezę oraz utrudniającym komórkom nowotworowym przekształcanie się w nowotwory złośliwe. Pamiętajmy jednak, żeby nie gotować warzyw kapustnych lecz je dusić. Warto też wzbogacić dania w przyprawy takie jak np. kminek czy koper, które zmniejszą ich wzdymające właściwości.ZOBACZ RÓWNIEŻ
Zioła
Zioła nie tylko wzbogacają smak potraw i dodają aromatu ale także sprzyjają walce z nowotworami. Tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta czy oregano potrafią zablokować działanie enzymów, których komórki nowotworowe potrzebują do zaatakowania sąsiednich komórek a tym samym blokują ich rozwój.
Gorzka czekolada
Ulubiony deser wszystkich kobiet nie tylko poprawia nastrój ale też ze względu na zawartość polifenoli, antyoksydantów i proantocyjanidyn spowalniają wzrost komórek nowotworowych. Mówimy tu oczywiście o czekoladzie zawierającej minimum 70% kakao – dodatek mleka bowiem ogranicza działanie tych dobroczynnych związków.
Karotenoidy
Warzywa takie jak marchew, dynia, bataty, buraki, morele zawierają witaminę A i substancje takie jak między innymi likopen i luteina, które wzmacniają komórki naszego układu odpornościowego i tym samym dają nam siłę do walki z komórkami rakowymi.
Inne składniki
Istnieje jeszcze wiele substancji mogących przeciwdziałać powstawaniu i rozwojowi nowotworów. W naszej diecie powinniśmy zadbać o prawidłową podaż selenu, witaminy D, kwasów omega-3, resweratrolu zawartego między innymi w skórce winogron. Wartościowe okazać się mogą także niektóre grzyby z uwagi na zawartość polisacharydów i lentinianu, sok z granatu a także soja, której izoflawony blokują stymulację komórek rakowych przez hormony płciowe.
Żyjmy więc jak najdłużej w dobrym zdrowiu, dbając o aktywność fizyczną, na tyle ile możemy – unikając czynników ryzyka i wzbogacając naszą zdrową dietę o wartościowe składniki.