Site Loader

Jesień to dobry czas na paprykę, która nie tylko pasuje do wielu dań na ciepło ale przede wszystkim dostarcza nam dużo cennej witaminy C potrzebnej przy wzmacnianiu odporności.

Oto 4 pomysły na dania z papryką dla całej rodziny.

Niezupełnie warzywne Ratatouille

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 plastry wołowiny
  • kilka listków bazylii i rozmarynu

Ziemniaka i marchewkę obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Pozostałe warzywa – cukinię i papryki myjemy i także kroimy. Plastry wołowiny suszymy papierowym ręcznikiem, natłuszczamy odrobiną oliwy i smażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Po chwili kroimy mięso na kawałki.  Wszystkie warzywa i pokrojone mięso przekładamy do dużej brytfanki, zalewamy krojonymi pomidorami z dwóch puszek, doprawiamy papryką i suszoną pietruszką i dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby danie się nie przypaliło. Gdy ziemniaki, marchewka i wołowiną będą miękkie dorzucamy 1/2 puszki ciecierzycy.  Dusimy jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe danie podajemy ze świeżą bazylią i rozmarynem.

Dietetyczne papryki faszerowane pieczarkami i kaszą

  • 2 średnie papryki
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 łyżeczki czerwonej soczewicy
  • kilka bardzo drobnych pieczarek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 100ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • 3 kropelki tabasco
  • 4 małe plasterki sera cheddar

Sos:

  • przecier pomidorowy
  • tabasco
  • suszona pietruszka
  • 1/2 łyżeczki miodu

Kaszę jaglaną i soczewicę gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie. Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażamy lekko na łyżce oleju z posiekanymi listkami rozmarynu. Ugotowaną kaszę dodajemy do pieczarek, przyprawiamy papryką i kurkumą. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy sosem sojowym i odrobiną czerwonego tabasco. Papryki kroimy na pół i odkrajamy gniazda nasienne. Dokładnie wypełniamy wnętrze papryki  farszem i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Każdą paprykę przybieramy plasterkiem sera chedar i listkiem świeżego rozmarynu. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 minut. 

Gotowe papryki podajemy z sosem, który możecie przygotować z przecieru pomidorowego z dodatkiem tabasco i miodu, który nada lekko słodkawego posmaku. I oczywiście suszone zioła – ja wybrałam pietruszkę.

Paprykowe curry z kurczakiem

  • 300g piersi z kurczaka
  • 300g pieczonej papryki czerwonej
  • 4 pomidory z puszki
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżeczki przyprawy tandori masala
  • szczypta pieprzu cayenne
  • kawałek świeżego imbiru
  • kolendra świeża

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałeczki. Przekładamy do miski i dodajemy sos sojowy, kawałeczki imbiru, pieprz cayenne, przyprawę tandori, oliwę z oliwek. Mieszamy przyprawy z mięsem i zostawiamy w lodówce aby przeszło smakiem przypraw. Po godzinie smażymy kurczaka bez dodatku tłuszczu. Do brytfanki lub garnuszka wkładamy pieczoną czerwoną paprykę (możemy użyć gotowej ze słoiczka lub upiec samemu w piekarniku), pomidory z puszki i mleko kokosowe. Doprawiamy pastą z tamaryndowca i przyprawą tandori. gotujemy chwilkę na niewielkim ogniu. Dodajemy podsmażonego razem z sosem i przyprawami kurczaka i dalej gotujemy i mieszamy.

Podajemy ze świeżą kolendrą.

Papryki faszerowane kaszą gryczaną i grzybami

  • 2,5 papryki
  • garść suszonych podgrzybków
  • 100 gram kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki zielonej soczewicy
  • mały ząbek czosnku
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • odrobina sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 plasterki sera camembert

Kaszę i zieloną soczewicę gotujemy na sypko. Pół papryki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem aby zmiękły. Ugotowaną kaszę i soczewicę dokładamy do podsmażonej papryki, przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem i odrobiną sosu sojowego. Odsączone, namoczone grzyby kroimy na kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Papryki myjemy, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek sera camembert. 

Post Author: Anna Sternicka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *