Site Loader

Lubicie śniadania na słodko, które jednocześnie rozgrzewają i dają uczucie sytości na kolejne kilka godzin?

Oto 5 propozycji na jesienne śniadania a każda z tylko 6 składników – szybko, prosto i smacznie.

OWSIANKA ŚLIWKOWA Z NASIONAMI CHIA I MIGDAŁAMI

  • płatki owsiane – 40 g
  • śliwka węgierka 1 sztuka – 55 g
  • nasiona chia 1 łyżeczka – 10 g
  • śliwka suszona 2 sztuki – 14 g
  • mleko owsiane ½ szklanki – 125 ml
  • migdały 1 łyżka – 15 g

Pokrój śliwkę oraz suszone śliwki i wrzuć do rondelka z odrobiną wody. Podgotuj chwilkę aby śliwka zmiękła. Dodaj płatki, chia i mleko i zagotuj. Przełóż do miseczki i posyp posiekanymi migdałami.

Porcja 408,1 kcal

GRYCZANKA KAKAOWA Z FIGĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

  • kasza gryczana – 50g
  • kakao 1 łyżeczka – 4 g
  • świeża figa 1 sztuka – 70 g
  • płatki migdałów 1 łyżka – 10 g
  • mleko migdałowe 1 szklanka – 220 ml
  • syrop klonowy 1 łyżeczka – 5 g

Ugotuj kaszę gryczaną, gdy będzie jeszcze lekko twarda odlej wodę, nalej mlekiem i wymieszaj z kakao. Podgotuj kakaową kaszę. Przełóż do miseczki, posyp podprażonymi płatkami migdałów i pokrojoną na kawałki świeżą figą. Polej syropem klonowym.

Porcja 400 kcal

JAGLANKA BANANOWA Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

  • kasza jaglana – 50 g
  • banan 1 mała sztuka – 80 g
  • gorzka czekolada 80% kakao 1 kostka – 10 g
  • orzechy ziemne łyżka – 10 g
  • mleko owsiane ½ szklanki – 125 ml
  • wanilia ziarenka

Ugotuj kaszę, banana pokrój w plasterki. W miseczce wymieszaj ciepłą kaszę z ziarenkami wanilii, bananem i mlekiem owsianym. Posyp posiekaną kostką czekolady i orzechami ziemnymi.

Porcja 425 kcal

RYŻANKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ORZECHAMI LASKOWYMI

  • ryż brązowy – 50 g
  • jabłko 1 mała sztuka – 100 g
  • rodzynki 1 łyżeczka – 7,5 g
  • cynamon ½ łyżeczki – 1 g
  • orzechy laskowe 1 łyżka – 15 g
  • mleko sojowe ½ szklanki – 125 ml

Ugotuj ryż al dente. Jabłko pokrój w kostkę i podpraż na patelni z cynamonem i rodzynkami. Posiekaj orzechy. Gotowy ryż wymieszaj z jabłkiem, mlekiem i posyp orzechami.

Porcja 391 kcal

KOMOSANKA Z CHRUPIĄCYMI NASIONAMI I MIODOWĄ GRUSZKĄ

  • komosa ryżowa (quinoa) – 50 g
  • gruszka 1 mała sztuka – 65 g
  • kardamon – szczypta
  • miód 1 łyżeczka – 14 g
  • pestki słonecznika, dyni i siemię lniane 1 łyżka – 15 g
  • mleko migdałowe ½ szklanki – 110 ml

Ugotuj komosę. Gruszkę pokrój w kostkę i podpraż na patelni, polej miodem i posyp szczyptą kardamonu. Mieszankę pestek podpraż na suchej patelni. Gotową komosę wymieszaj z mlekiem, gruszką i posyp chrupiącą mieszanką nasion.

Porcja 399,1 kcal

Post Author: Anna Sternicka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *