Lubicie śniadania na słodko, które jednocześnie rozgrzewają i dają uczucie sytości na kolejne kilka godzin?
Oto 5 propozycji na jesienne śniadania a każda z tylko 6 składników – szybko, prosto i smacznie.
OWSIANKA ŚLIWKOWA Z NASIONAMI CHIA I MIGDAŁAMI
- płatki owsiane – 40 g
- śliwka węgierka 1 sztuka – 55 g
- nasiona chia 1 łyżeczka – 10 g
- śliwka suszona 2 sztuki – 14 g
- mleko owsiane ½ szklanki – 125 ml
- migdały 1 łyżka – 15 g
Pokrój śliwkę oraz suszone śliwki i wrzuć do rondelka z odrobiną wody. Podgotuj chwilkę aby śliwka zmiękła. Dodaj płatki, chia i mleko i zagotuj. Przełóż do miseczki i posyp posiekanymi migdałami.
Porcja 408,1 kcal
GRYCZANKA KAKAOWA Z FIGĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW
- kasza gryczana – 50g
- kakao 1 łyżeczka – 4 g
- świeża figa 1 sztuka – 70 g
- płatki migdałów 1 łyżka – 10 g
- mleko migdałowe 1 szklanka – 220 ml
- syrop klonowy 1 łyżeczka – 5 g
Ugotuj kaszę gryczaną, gdy będzie jeszcze lekko twarda odlej wodę, nalej mlekiem i wymieszaj z kakao. Podgotuj kakaową kaszę. Przełóż do miseczki, posyp podprażonymi płatkami migdałów i pokrojoną na kawałki świeżą figą. Polej syropem klonowym.
Porcja 400 kcal
JAGLANKA BANANOWA Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ
- kasza jaglana – 50 g
- banan 1 mała sztuka – 80 g
- gorzka czekolada 80% kakao 1 kostka – 10 g
- orzechy ziemne łyżka – 10 g
- mleko owsiane ½ szklanki – 125 ml
- wanilia ziarenka
Ugotuj kaszę, banana pokrój w plasterki. W miseczce wymieszaj ciepłą kaszę z ziarenkami wanilii, bananem i mlekiem owsianym. Posyp posiekaną kostką czekolady i orzechami ziemnymi.
Porcja 425 kcal
RYŻANKA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM I ORZECHAMI LASKOWYMI
- ryż brązowy – 50 g
- jabłko 1 mała sztuka – 100 g
- rodzynki 1 łyżeczka – 7,5 g
- cynamon ½ łyżeczki – 1 g
- orzechy laskowe 1 łyżka – 15 g
- mleko sojowe ½ szklanki – 125 ml
Ugotuj ryż al dente. Jabłko pokrój w kostkę i podpraż na patelni z cynamonem i rodzynkami. Posiekaj orzechy. Gotowy ryż wymieszaj z jabłkiem, mlekiem i posyp orzechami.
Porcja 391 kcal
KOMOSANKA Z CHRUPIĄCYMI NASIONAMI I MIODOWĄ GRUSZKĄ
- komosa ryżowa (quinoa) – 50 g
- gruszka 1 mała sztuka – 65 g
- kardamon – szczypta
- miód 1 łyżeczka – 14 g
- pestki słonecznika, dyni i siemię lniane 1 łyżka – 15 g
- mleko migdałowe ½ szklanki – 110 ml
Ugotuj komosę. Gruszkę pokrój w kostkę i podpraż na patelni, polej miodem i posyp szczyptą kardamonu. Mieszankę pestek podpraż na suchej patelni. Gotową komosę wymieszaj z mlekiem, gruszką i posyp chrupiącą mieszanką nasion.
Porcja 399,1 kcal