Jesień to dobry czas na paprykę, która nie tylko pasuje do wielu dań na ciepło ale przede wszystkim dostarcza nam dużo cennej witaminy C potrzebnej przy wzmacnianiu odporności.
Oto 4 pomysły na dania z papryką dla całej rodziny.
Niezupełnie warzywne Ratatouille
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 plastry wołowiny
- kilka listków bazylii i rozmarynu
Ziemniaka i marchewkę obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Pozostałe warzywa – cukinię i papryki myjemy i także kroimy. Plastry wołowiny suszymy papierowym ręcznikiem, natłuszczamy odrobiną oliwy i smażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Po chwili kroimy mięso na kawałki. Wszystkie warzywa i pokrojone mięso przekładamy do dużej brytfanki, zalewamy krojonymi pomidorami z dwóch puszek, doprawiamy papryką i suszoną pietruszką i dusimy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby danie się nie przypaliło. Gdy ziemniaki, marchewka i wołowiną będą miękkie dorzucamy 1/2 puszki ciecierzycy. Dusimy jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe danie podajemy ze świeżą bazylią i rozmarynem.
Dietetyczne papryki faszerowane pieczarkami i kaszą
- 2 średnie papryki
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżeczki czerwonej soczewicy
- kilka bardzo drobnych pieczarek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 100ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilka listków świeżego rozmarynu
- 3 kropelki tabasco
- 4 małe plasterki sera cheddar
Sos:
- przecier pomidorowy
- tabasco
- suszona pietruszka
- 1/2 łyżeczki miodu
Kaszę jaglaną i soczewicę gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie. Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażamy lekko na łyżce oleju z posiekanymi listkami rozmarynu. Ugotowaną kaszę dodajemy do pieczarek, przyprawiamy papryką i kurkumą. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy sosem sojowym i odrobiną czerwonego tabasco. Papryki kroimy na pół i odkrajamy gniazda nasienne. Dokładnie wypełniamy wnętrze papryki farszem i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Każdą paprykę przybieramy plasterkiem sera chedar i listkiem świeżego rozmarynu. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 minut.
Gotowe papryki podajemy z sosem, który możecie przygotować z przecieru pomidorowego z dodatkiem tabasco i miodu, który nada lekko słodkawego posmaku. I oczywiście suszone zioła – ja wybrałam pietruszkę.
Paprykowe curry z kurczakiem
- 300g piersi z kurczaka
- 300g pieczonej papryki czerwonej
- 4 pomidory z puszki
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- 2 łyżeczki przyprawy tandori masala
- szczypta pieprzu cayenne
- kawałek świeżego imbiru
- kolendra świeża
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałeczki. Przekładamy do miski i dodajemy sos sojowy, kawałeczki imbiru, pieprz cayenne, przyprawę tandori, oliwę z oliwek. Mieszamy przyprawy z mięsem i zostawiamy w lodówce aby przeszło smakiem przypraw. Po godzinie smażymy kurczaka bez dodatku tłuszczu. Do brytfanki lub garnuszka wkładamy pieczoną czerwoną paprykę (możemy użyć gotowej ze słoiczka lub upiec samemu w piekarniku), pomidory z puszki i mleko kokosowe. Doprawiamy pastą z tamaryndowca i przyprawą tandori. gotujemy chwilkę na niewielkim ogniu. Dodajemy podsmażonego razem z sosem i przyprawami kurczaka i dalej gotujemy i mieszamy.
Podajemy ze świeżą kolendrą.
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i grzybami
- 2,5 papryki
- garść suszonych podgrzybków
- 100 gram kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżki zielonej soczewicy
- mały ząbek czosnku
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- odrobina sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 plasterki sera camembert
Kaszę i zieloną soczewicę gotujemy na sypko. Pół papryki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem aby zmiękły. Ugotowaną kaszę i soczewicę dokładamy do podsmażonej papryki, przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem i odrobiną sosu sojowego. Odsączone, namoczone grzyby kroimy na kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Papryki myjemy, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek sera camembert.